Økologiske zoner i Frankrig

Til trods for at de økologiske zoner i Frankrig blev introduceret så sent som i 2016, er Frankrig begyndt med denne miljøbeskyttelsespolitik tidligere end de fleste europæiske lande. Franske økologiske zoner har også flere særheder, som vi ikke kender fra f.eks. Tyskland eller Østrig.

 

Læs venligst følgende tekst omhyggeligt om det franske "Crit'Air":

Angivelse af de økologiske zoner i Frankrig

Økologiske zoner i Frankrig bliver kaldt "Zones à Circulation Restreinte" eller i forkortet form ZCR. Miljømærket bliver kaldt "Crit'Air" – du kan finde denne inskription øverst på hvert miljømærke.

Økologiske zoner kunne begynde at fungere takket være et dekret som har været gyldigt siden juni 2016. Frankrigs økologiske zoner er i lighed med dem i andre lande fuldstændig under den enkelte bys jurisdiktion som overvejer at introducere dem. Hver by bestemmer om billister skal eller ikke behøver at eje det korrekte miljømærke for at kunne komme ind i byen og dens omgivelser, og hvilken type mærke der som minimum er nødvendigt. Efter Paris introducerede de økologiske zoner i juli 2016, forventes det at et stigende antal andre byer ikke vil kunne besøges uden at man har et miljøklistermærke på forruden af sin bil.

De økologiske zoner i Frankrig er angivet med vejskilte. Til forskel fra Østrig hvor begyndelsen af de økologiske zoner ikke er markeret, sker det næppe at du ved et uheld kører ind i en zone og får en stor bøde.

Vejskilte angiver begyndelsen og slutningen på de økologiske zoner i Frankrig:

De økologiske zoner i Frankrig gælder for

Økologiske zoner i Frankrig har flere særheder, som du måske ikke kender fra for eksempel nabolandene Tyskland og Østrig, selv hvis du besøger dem jævnligt. Den første er de franske økologiske zoners gyldighed. Lige efter at zonerne blev introduceret vedrørte gyldigheden kun franske billister (dvs. alle biler med franske nummerplader). De økologiske zoner for udenlandske køretøjer er gyldige fra 1. 2. 2017. Det betyder at du fra denne dato skal have et miljøklistermærke når du besøger Paris og andre franske byer.

Økologiske zoner i Frankrig - Kort

Hent rutevejledning

vis muligheder skjul indstillinger

Miljøklistermærket er kun påkrævet i et bestemt tidsrum

En anden særhed ved de økologiske zoner i Frankrig er deres tidsbegrænsning. Trafikskiltet kan, udover at angive begyndelsen på den økologiske zone, også give information om zonens gyldighedsperiode, f.eks. „fra 8 til 20." Det betyder at på bestemte tidspunkter, som er angivet på denne måde, skal en bil være markeret med miljømærket før den kører ind i zonen. Udenfor denne periode kan du dog køre igennem dette område uden miljømærket!

Tidsperioder er meget typisk for Frankrig. En lignende situation har eksisteret i Paris siden 2015, hvor busser og lastbiler på 3,5 tons og med en fabrikationsdato som er ældre end 1. oktober 2001, er forbudt adgang til byen fra kl. 8 til kl. 20. Miljøklistermærket er dermed også en måde at reducere trafikpropper i byen på.

På samme måde som introduktionen af økologiske zoner er fuldstændig under hver enkelt bys jurisdiktion, er det den franske by der selv bestemmer zonens tidsbegræsning.

Store bøder

Du kan risikere en stor bøde hvis du kører ind i den økologiske zone uden miljøklistermærket. Uanset om det er din første gang i Frankrig eller du besøger landet regelmæssigt, anbefaler vi at du køber det korrekte miljømærke. Takket være mærkets ubegrænsede gyldighed vil det tjene dig for evigt.

Efter introduktionen af de økologiske zoner i Paris, blev en overgangsperiode etableret. I første omgang mindede politiet blot bilister om loven om at have miljøklistermærket. Nu kan kørsel i en økologisk zone uden miljømærket dog vise sig at blive meget dyr. Fra oktober 2016, blev en bøde på 35 Euro introduceret, men fra januar 2017 er den steget til 68 Euros.. Straffen for bilister som ignorerer disse love vil blive gradvist strammere.

Du kan læse mere om de forskellige typer miljømærker i sektionen Miljømærke Frankrig.

Kører du til Frankrig med køretøj?

Få Crit'Air til Paris, Grenoble og andre byer. GRATIS levering.