Miljøklistermærke Tyskland – Umweltplakette

Miljøklistermærke Tyskland – Umweltplakette

Trafikskilte

Miljøzoner er angivet med et trafikskilt “Umwelt ZONE” som du kan se på billedet. Et yderligere skilt herunder med påskriften ”frei” specificerer dernæst hvilken type miljømærke du skal bruge.

Du kan blive pålagt at betale en bøde på op til 80 euro, hvis du kører i disse øko-zoner uden en gyldig Umweltplakette.

Hvilke køretøjer skal være mærkede

Pligten til at mærke dit køretøj med et miljømærke af den relevante type gælder også for køretøjer indregistreret i udlandet. Mærket har gyldighed på livstid. Pligten gælder for: biler, lastbiler og busser. Den gælder ikke for motorcykler og traktorer.

Hvad er et miljømærke

Et miljømærke, også kaldet Umweltplakette eller øko-klistermærke, er et mærke som du skal sætte på din bil når du kører i enkelte tyske byer. Loven kræver at du har dette mærke, fordi det faktisk viser hvor meget dit køretøj forurener miljøet.

Der er flere typer miljømærker (grøn, gul, rød og ingen) og du vil modtage en bestemt type baseret på direktiv om udledning udstedt af EØS/EU angivet i indregistreringspapiret.

Siden 1. marts 2007 har tyske byer haft mulighed for at oprette såkaldte miljøzoner. Kun markerede køretøjer har lov til at køre i disse zoner. Disse zoner ligger typisk i en bymidte eller alternativt i byens omgivelser. For eksempel: Berlin, München, Frankfurt am Main osv. (Der hvor det er påkrævet?)

Forskellige typer miljøklistermærker

Her kan du også finde ud af hvilken type miljømærke du skal have til dit køretøj.

I afsnittet Miljømærkers gyldighed kan du nemt undersøge hvilke tyske byer du kan køre i uden et miljømærke.

Miljømærker er relateret til det forureningsniveau som dit køretøj forårsager. De er inddelt i fire klasser. Derfor snakker vi om de fire udledningsklasser med miljømærker (jo højere udledningsklasse, desto mere miljøvenligt er køretøjet).

Det fremgår af listen med miljømærker at køretøjer som når til fjerde klasse med miljømærker er de mest økologiske, derfor forurener de miljøet mindst. Det fremgår desuden at miljømærkerne er mærket med farve – grønt klistermærke, gult klistermærke og rødt klistermærke.

Hvilken type miljømærke kan jeg få

Forskellige typer miljømærker er vigtigt for at kunne differentiere mellem forskellige køretøjer som har lov til at køre i bestemte miljøzoner. De fleste miljøzoner tillader kun biler med et grønt mærke, selvom nogle af dem også tillader køretøjer med gult. Du kan finde ud af hvilken type mærke som forskellige tyske byer kræver at du mærker din bil med i ovennævnte afsnit - Miljømærkers gyldighed.

 

 

Du kan nemt finde ud af hvilken type miljømærke du skal anskaffe til dit køretøj i følgende oversigtstabel. (Euro-niveau står for udledningsdirektivet udstedt af EØS/EU angivet i indregistreringspapiret)

Mærketypen afhænger af det bestemte (dit) køretøj. For at anskaffe et miljømærke skal du have det originale indregistreringspapir. Miljømærkets udledningsklasse fastsættes derefter udfra direktiv om udledning udstedt af EØS/EU (ECE regulering), som er angivet i indregistreringspapiret.

Hvis der ikke er et direktiv om udledning udstedt af EØS/EU eller ECE regulering angivet i dit indregistreringspapir, er det nødvendigt at anskaffe udledningsdirektivet eller reguleringen, sammen med godkendelse fra køretøjsfabrikanten eller autoriseret testcenter DEKRA Automotive PLC.

I tilfælde hvor ejeren af køretøjet er et udlejningsfirma og det er angivet i indregistreringspapiret, skal du bruge det originale indregistreringspapir eller en kopi af det sammen med køretøjets indregistreringsbevis eller MOT-bevis for at kunne købe et miljømærke.

De fleste biler med benzinmotorer som har en tre-vejs katalysator (som er normen siden 90’erne), kan få et miljømærke på baggrund af data angivet i indregistreringspapiret. Situationen er mere kompliceret for diesel-biler som producerer fint støv. Derfor er det sandsynligvis kun moderne biler produceret i nyere tid, som kan få et grønt mærke (sædvanligvis biler lavet efter 1.1. 2006).

Sådan får du et øko-mærke

Pligten til at have et miljømærke gælder for alle (også udenlandske køretøjer). Gennem denne hjemmeside kan du nemt bestille et miljømærke og du vil modtage et med post indenfor maksimalt 7 dage. Der er ingen ekstra leveringsgebyr.

REJSER DU TIL TYSKLAND MED BIL?

Få et miljømærke med GRATIS fragt indenfor 7 dage.