Miljømærke Frankrig – Crit’Air

Miljømærke Frankrig - Crit'Air

Frankrig har fulgt andre europæiske landes eksempler og har udstedt miljømærker til vejkøretøjer. Et miljømærke eller et miljøklistermærke, "Crit'Air", er et skilt/klistermærke som du kan klistre på forruden af din bil, præcis som du ville gøre med en motorvejsmærkat. Du kan bestille miljøklistermærket online og når du modtager det og klistrer det på din bil, vil det være tydeligt hvilken kategori din bil tilhører.

               

Hvad er miljømærket til for?

Miljømærkerne er designet til at skille miljøvenlige køretøjer fra dem der forurener luften i byer og bidrager til dårlige leveforhold der. Miljømærket bestemmer dermed luftforureningsniveauet som forårsages af dit køretøj, en kategorisering som er angivet med udstødningsniveauer baseret på dit køretøjs registreringsbevis (del I eller del II) scannet fra begge sider. Disse dokumenter er derfor påkrævet ved bestilling af miljømærket "Crit'Air" online.

Hvert miljøklistermærke udstedes til et bestemt køretøj og det påsættes køretøjets nummerplade. Klistermærkets gyldighed er ubegrænset, så med mindre du ønsker at købe en ny bil, behøver du ikke at bekymre dig om at skulle udskifte det. Du bestiller det blot én gang og kan således køre over hele Frankrig.

Miljømærkerne i Frankrig er inddelt i seks kategorier, dvs. at der er seks typer miljøklistermærker. Du kan læse mere om de forskellige typer miljøklistermærker i sektionen Miljømærketyper.

Økologiske zoner i Frankrig fra 2016

Økologiske zoner blev introduceret i Frankrig i 2016. Frankrig var to år bagefter andre lande; for eksempel introducerede Østrig de økologiske zoner i Wien og byens omegn i 2014. Projektet med de økologiske zoner er stadig meget nyt, men flere og flere lande bliver gradvist involveret og de eksisterende medlemslande, så som Tyskland, udvider de økologiske zones gyldighed til at omfatte et stigende antal byer.

Den første by der begyndte at bruge miljømærket i Frankrig var Paris, som har gjort det lovpligtigt at eje et miljømærke siden juli 2016. Det forventes at andre franske byer, anført af bl.a. Grenoble, vil følge efter snart. Du kan læse mere om de økologiske zoner i Paris i sektionen Økologiske zoner i Paris.

Hvis man ser imod Tyskland eller Østrig, som er lande vi ofte bruger til at sammenligne med, har Frankrig introduceret nogle forskelle ved de økologiske zoner. I begyndelsen gjorde loven om at eje et miljømærke af typen "Crit'Air" sig kun gældende for billister fra Frankrig, dvs. biler med franske nummerplader. Udenlandske køretøjer har kun været nødt til at have klistermærket siden 1. 2. 2017. Du kan finde mere information om de franske økologiske zoner i sektionen Økologiske zoner i Frankrig.

Miljømærketyper i Frankrig

Denne sektion vil præsentere de typer miljøklistermærker som du kan anskaffe når du søger om det franske „Crit'Air“. Vi vil også fortælle dig hvordan du kan bestille dette mærke og hvor du skal sætte det.

 Seks typer miljømærker

Frankrig har i alt introduceret seks typer miljømærker. Ved første øjekast er den største forskel på dem farven, som placerer din bil i én af seks kategorier, i henhold til bilens miljømæssige forureningsniveau, og giver politiet indenfor den økologiske zone mulighed for nemt at udføre kontrol. Hvert mærke er udstedt på grundlag af dit køretøjs registreringsbevis og fortæller dig hvor støjende og miljøvenlig din bil er.

Miljømærketyper „Crit'Air“ i Frankrig:

Mærket som angiver de mest miljøvenlige biler i Frankrig modtager en grøn farve. Det er dog kun elektriske køretøjer der kan modtage dette særlige mærke. Som en kontrast til dette, er biler som er markeret med det grå mærke de mindst miljøvenlige. Biler fabrikeret før 1997 og motorcykler fabrikeret før 2000 modtager ikke noget mærke. Farverne for de andre franske mærker er (med det mindst miljøvenlige som det første), bourgogne, orange, gul og lilla. Du kan se alle typer miljømærker på billedet forneden.

I toppen af hvert mærke står det franske ord "Crit'Air", som er typisk for de økologiske zoner i Frankrig og du kan finde det på vejskilte som angiver begyndelsen og slutningen af de økologiske zoner. Du kan læse mere om vejskiltene og de økologiske zoner i Frankrig i sektionen Økologiske zoner i Frankrig.

Bestilling af det franske miljøklistermærke "Crit'Air"

Du kan nemt bestille miljømærket for Frankrig online, hvilket giver dig nem adgang ind til midten af Paris og andre byer. Du skal blot have dit køretøjs registreringsbevis klar (del I eller del II). Du vil modtage det franske miljømærke indenfor 7 dage. Levering er gratis.

Det er ligeså nemt at bestille miljømærket for Frankrig, som det er at bestille miljømærket for Tyskland eller Østrig. Miljømærket har altid ubegrænset gyldighed for nummerpladen på det køretøj det er blevet udstedt til, og det er gyldigt i hele Frankrig.

Sådan placerer man miljøklistermærket

Miljøklistermærket for Frankrig placeres på forruden af dit køretøj, enten i øverste højre eller nederste højre hjørne. Du kan f.eks. klistre det på ved siden af motorvejsmærkaten.

Så snart du sætter klistermærket på din forrude, kan du køre afsted uden bekymringer. Miljøklistermærket gør det muligt for dig at køre ind i centrum af Paris og andre økologiske zoner i Frankrig, i henhold til den type mærke som dit køretøj har opnået.

Kører du til Frankrig med køretøj?

Få Crit'Air til Paris, Grenoble og andre byer. Gratis levering indenfor 14 dage.